Brekke, Kirkeøy, Hvaler

Brekke_kirkoy
Brekke1 Brekke2 Brekke3Dette er et miljøhus Ekeberg Arkitektkontor utvikler for salg.  Hvorvidt prosjektet skal ferdigstilles til såkalt aktiv, passiv eller lavenergi standard, vil bli avgjort i samråd med kjøper. I og med at det er nybygg på tomt mindre enn 2 da, er det ikke boplikt. Det er gitt rammetillatelse for en enebolig 197 m2 BRA, en dobbelgarasje 38 m2 BRA og et anneks 35 m2 BRA. Ytterligere utbygging kan være mulig.

Tomta er 963 m2 og ligger innenfor 100 meters beltet i et LNF-område. Båtplass i den lokale Holtekilen følger med. Området er meget stille med noen få fastboende og hyttefolk. Et par hundre meter unna ligger Brekke kommunale barnehage. Til Skjærhalden, senter i Hvaler kommune, er det et par kilometer på veier med lite trafikk. Her er det skoler, butikker, spisesteder, vinmonopol, bibliotek, nasjonalparksenter, busser til Fredrikstad og Oslo og ferje til Strømstad.

Eneboligen har en fleksibel og funksjonell romløsning med god ute-/innekontakt. Det er tilrettelagt for universell tilpassing, og plattinger og terreng blir utformet slik at man kan kjøre med rullestol rundt bygningen og til og fra garasje.

1. etasje har innganger i begge ender. Innenfor er det en romslig gang med god plass til garderobe, hyller, skap etc. her. På hver side av gangen ligger et 12 m2 stort rom med vinduer i to retninger. Et av rommene er avsatt til wc/bad/teknisk. De øvrige tre kan brukes til sov, kontor osv. Også i den øvre etasjen er det fire tilsvarende rom. De er ca. 9 m2 og har skråtak og takvinduer.

I midtsonen er det store glasspartier mot sørvest og mot nordøst med sjøutsikt. Her er planlagt glassvegg over to etasjer med et utsiktsgalleri i andre etasje. Alternativt kan gulvet mellom 1. og 2. etasje føres helt fram til glassveggen.

Midtsonen inneholder også kjøkken, spiseplasser, stue/oppholdsrom og trapp. Mot sørvest er det et tilbygg på ca. 12 m2 med glassvegger og takterrasse over. En skyvevegg i glass mellom tilbygget og kjøkkendelen kan åpnes/stenges etter behov. Tilsvarende gjelder for skyvevegg i den andre enden av kjøkkenseksjonen.

Arkitekturen er enkel og diskret, tilpasset tradisjon og landskap. Huset er velisolert og vindtett med utgangspunkt i TEK10. Det er planlagt bygd i tre, men kan eventuelt endres til leca, tegl eller leire/halmblokker. Uansett legges det opp til en enkelt og minimalt vedlikehold.

Hvaler er blant de stedene i Norge med flest soltimer per år. Det legges stor vekt på å utnytte solvarme, gjennom vinduer og vegger, kombinert med solpaneler på tak. Disse leverer varme til vannbasert gulvvarme og tappevann. På dager med lite sol og/eller stor kulde, blir det tilrettelagt for tilleggsvarme via ved og/eller varmepumpe. Takene kan eventuelt også utstyres med solceller for produksjon av elektrisitet.Kommentarer er stengt.